ENERGIATEHOKKUUTTA JÄTEVEDENPUHDISTUKSEEN

Joensuun Veden Kuhasalon jätevedenpuhdistamolla hyödynnetään jäteveden lämpöä energian tuotantoon

Joensuun Veden Kuhasalon jätevedenpuhdistamolla otettiin loppukeväästä käyttöön uusi lämpöpumppulaitos, joka hyödyntää puhdistetun jäteveden lämpöä ja tuottaa sen avulla energiaa puhdistamon lämmitykseen.

Mipro oli mukana tässä laitoksen energiatehokkuutta merkittävästi parantavassa hankkeessa automaation toimittajana.

Joensuun Veden uusi lämpöpumppulaitos maksaa laskelmien mukaan itsensä takaisin alle seitsemässä vuodessa, sillä lämmitykseen käytetyn polttoöljyn tarve ja myös sähkönkulutus vähenevät merkittävästi. Kustannussäästöjä energiankulutuksessa on laskettu syntyvän noin 160 000 euroa vuodessa. Lisäksi lämpöpumpputekniikka vähentää päästöjä, joita syntyy tuotettaessa lämpöä öljyä polttamalla.

Joensuun kaupungin Kuhasalon jätevedenpuhdistamossa käsitellään Joensuun kaupungin sekä Kontiolahden, Liperin, Polvijärven kunnan sekä Onttolan ja Kulhon vesiosuuskuntien jätevedet. Uusi jäteveden lämpöä hyödyntävä lämpöpumppulaitos rakennettiin nykyisen kattilahuoneen viereen laajennuksena.

Kaikki rakennus- ja asennustyöt tehtiin jätevedenpuhdistamon ollessa käynnissä.

Misonet